A Young Family's San Francisco Edwardian Gets A Modern Makeover

Katie Raffetto is Enlisted to Help with a Major Kitchen, Dining and Powder Room Renovation

A Young Family's San Francisco Edwardian Gets A Modern Makeover | Designer Katie Raffetto is Enlisted to Help with a Major Kitchen, Dining and Powder Room Renovation | Photo by Anna-Alexia Basile | Before and After Room Makeover | Before and After Kitchen Renovation | Kitchen Remodel | Bathroom Remodel | Kitchen Makeover | Before and After Reveal | Dream Kitchen | Kitchen Inspiration | Kitchen Makeover | Before and After Photos | Room Makeover | Kitchen Design Inspiration | Kitchen Layout | White Kitchen | Modern Sanctuary | Kitchen Ideas | Kitchen Decor | Modern Kitchen | Kitchen Cabinets | Kitchen Backsplash | Interior Design Inspiration | Interior Inspiration | Interior Design Ideas | Home Decor Inspiration | Home Decor Ideas
Photo by:
Anna-Alexia Basile
08/01/2017

Older homes often feature beautiful architectural details; however, they also contain the less desirable broken-up floor plans, which wasn’t ideal for this young San Francisco family. They sought to expand their classic one bedroom Edwardian to a three bedroom, two bathroom family home. The main living area was a series of smaller rooms, so part of this remodel included updating and reconfiguring their cramped, outdated kitchen and dining area along with their main floor powder room.

So they decided to enlist the talents of interior designer Katie Raffetto to help with this major renovation. And the end result? A bright and open, modern space that flows seamlessly through to their backyard.

“They had recently embarked on a second remodeling project to remove additional walls and open up the main living area to create a better layout for all to enjoy – but they needed help with the design details and that’s where we came in”, says Katie. “They wanted to create a beautiful space that they felt happy to be in, but also one that was functional, maximized storage, had a place for everything and was more suitable for their growing family.”

Now, as you enter the home, not only can you can see all the way through from the front door to the backyard, but there is a wonderful new hub for the family to spend time in, with a large kitchen and dining space that opens directly to the outdoors and an updated powder room that better suits their modern family. Katie Raffetto

Photo by:
Anna-Alexia Basile

“Our goal was to enhance this space and make it family-friendly while respecting its Edwardian architecture of the late 1800s. We went for classic and durable materials with an emphasis on quality craftsmanship and interesting design details. For example, we chose classic white shaker cabinets, polished nickel hardware, and Heath Ceramics tiles for the kitchen backsplash, and then paired these choices with more contemporary lighting from Jonathan Browning, Roll & Hill and Apparatus to bring a modern touch to the space.” 

Photo by:
Anna-Alexia Basile
Le Pentagone Light by Jonathan Browning | Folding door by La Cantina

“In the dining area we brought the upper cabinets down to the counters and added glass fronts, making it seem more like a traditional hutch, while the concrete style counter tops add contemporary clean lines throughout. The large accordian style folding doors extend the space beyond the house and allow for the type of indoor-outdoor living that modern families in California love.”

Photo by:
Anna-Alexia Basile

What is your design philosophy and how does it apply to this project?

“I love the design process with each client – getting to know them, how they want to use the space, what makes them happy, and then interpreting that into a beautiful space for them to enjoy every day. This project was perfect for that process. The client had lived in the home for a few years and had two children before starting the remodel, which gave them clear goals for the space. I had also lived in the same neighborhood in the same style of house and had similarly aged kids, which gave me a unique understanding of their goals. I worked closely with them to ensure every goal was met, and that the space functioned well as a place for them to gather and enjoy.”

Photo by:
Anna-Alexia Basile
Hanging Shelves by Godar Furniture

Were there any challenges during the design/building process and how did you overcome them?

“These older homes in San Francisco tend to have narrow lots, which limited us on the width of the kitchen forcing almost all the cabinetry onto one wall. To avoid an overbearing wall of cabinets, we made several material and design changes in the kitchen. For example, we wanted to create more of a ‘furniture feel’ to the dining room cabinetry so we bumped out the counter tops under the two glass front cabinets to accomplish this goal. We opted for open walnut shelving in the kitchen area and hung this from the ceiling, and then continued the tile backsplash all the way up the wall.”

Photo by:
Anna-Alexia Basile
Photo by:
Anna-Alexia Basile
Easton Pot Filler with Henry Cross Handle from Waterworks | Diamond Backsplash Tile from Heath Ceramics

This client was very collaborative while designing how their new space would function, but when it came to material selections and style, they really trusted my aesthetic. We had regular meetings and used Pinterest as a tool for communicating ideas that we both loved. The custom cabinet design in the kitchen was one of the most important elements in the overall design – we had numerous meetings with the client and cabinet makers to work through all the details here. 

Photo by:
Anna-Alexia Basile
Endless Straight Light by Roll & Hill | Henry Faucet from Waterworks | Cabinetry from Sterling Woodcraft
Photo by:
Anna-Alexia Basile

“We also collaborated extensively on the details of how the space would be used on a day-to-day basis. The clients wanted to have a place for everything to be stored and easily tidied up as they knew this area would also be their primary room for entertaining. We worked with Neat Method to create a custom pantry wall to keep the family organized, and added a hidden recycling station, broom closet and a pull-out tool cabinet as well.

Photo by:
Anna-Alexia Basile
Photo by:
Anna-Alexia Basile

We also designed counter height appliance cabinets to allow easy access to items they’d use every day, and we extended the countertop all the way through this area for easy clean up. We even added a hidden espresso cabinet in the corner so that not an inch of space was wasted! The owners love how all of the elements came together to create a home that is so family-friendly, while still being beautiful enough for entertaining and special occasions.”

Photo by:
Anna-Alexia Basile
Concrete Sink by Bohemian Stoneworks | Vanity by Sterling Woodcraft | Faucet: Tara by Dornbracht | Wall tile: Walker Zanger 6th Ave

“The other major design challenge in this project was in the downstairs powder room. It was a tiny space and we were incredibly challenged to create a functional powder room for family and guests to use. For example, the door placement did not allow enough room for a standard sized sink – something problematic with small kids whose hands need frequent washing! We overcame this challenge by having a custom concrete sink designed that was larger in the center, but with narrower sides that would not obstruct the tiny doorway. We also used wall-mounted faucets to further save on counter space. Another trick we used was to run our backsplash tiles all the way up to the ceiling to emphasize the room’s height. We added a tall, narrow mirror to further draw the eye upwards. Colors were kept light and bright with just a pop of deep blue on the vanity. An asymmetrically hung pendant by Apparatus Lighting completed this modern update.”

With the new design, they are now enjoying every inch of their home on a daily basis. Katie Raffetto

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

Meet the designer Katie Raffetto Interior Design
Bio:

Katie Raffetto is a San Francisco-based designer offering a distinctive approach to interior design. With a formal background in sculpture, art history and interior design, Katie brings both a breadth and depth of industry experience to each of her projects.

Known for creating timeless interiors that are both polished and approachable, Katie relishes the design process and enjoys discovering the unique lifestyles, personalities and needs of her clients. By listening intently and offering creative solutions to everyday design challenges, Katie and her team deliver stunning interiors that beautifully reflect how her clients live, work and play.

Katie started her design career with acclaimed interior design firms BAMO Inc. and Tish Key Interior Design. She has worked on projects from New York to California and was one of the honored designers selected for the 2016 SanFrancisco Decorator’s Showcase House.

Her work has been featured in numerous publications including San Francisco Cottages & Gardens, Sunset Magazine, Martha Stewart Living, California Home & Design, Rue Magazine, HGTV and PopSugar.

Originally from Pasadena, Katie now lives in Mill Valley with her husband and two children.

Bio Photo by Aubrie Pick.

What is your Modern Sanctuary? What space brings you peace, comfort, and joy?
My modern sanctuary is spending the day in my garden with my family - a sunny day spent at home feeds my soul and the garden is a place the whole family can enjoy and be peaceful in. With kids in California, we always have the doors open, and I love connecting indoor and outdoor spaces in my design projects wherever possible.
Copy by
Caitlin Diggles
Share this story

Join the discussion

Disclaimer
We encourage Sanctuary Seekers to join the conversation. Please treat others the way you would like to be treated and be willing to take responsibility for the impact your words may have on others. Differences of opinion and open discussion are welcome, but comments that do not have a mature approach and content will be removed. Please note that our community members deserve the same rights as you, and your comments may be responded to or disagreed with. Modern Sanctuary reserves the right to delete comments containing profanity, personal attacks, hate speech or promoting a personal or unrelated business. We review all comments with great care and do not restrict or delete any lightly. These guidelines help us maintain a safe space and work toward our goal of building a community of respect and support for Sanctuary Seekers who want to nurture their Space. Life. Soul.

Related Stories